De unde mai poți cumpăra o poliță RCA în zilele noastre

on
Categories: Informatii utile

Azi, când am ajuns acasă, mi-am amintit să verific actele mașinii, țineam minte că trebuie să reînnoiesc RCA-ul. La fix! Polița îmi va expira peste două săptămâni. Timp suficient pentru a face alta.

Am un micuț Peugeot 107, mi-e așa de drag încât momentan nu am de gând să îmi schimb mașina. Este mic si se strecoară prin oraș de minune. Iar despre  parcare, ce pot spune? Mă simt ca un peștișor în apă!

Începusem să vă povestesc de Peugeot. Cum de am luat eu așa o mașină mică? Pentru ca aveam nevoie să circul mult în oraș. Ultima achiziție a fost în covorașele auto, le-am cumpărat online, cum se fac mai mult de 90% dintre achiziții, mai nou. Aici se găsesc preșuri auto dedicate, care sunt potrivite și pentru Citroen C1, cat si pentru Toyota AYGO 2005-2014.

Noroc ca îl am pe amicul meu Vasi, un tip super care mă poate ajuta. Printre micile lui afaceri, si-a deschis un birou de brokeraj, are vad foarte bun; este o filială a unei firme mari.  În tară a crescut numărul de automobile, de când este voie să aducem mașini din alte state și să le înmatriculam la prețuri convenabile. Așa că și firmele de asigurări și-au deschis mai multe birouri. Acum fiecare birou care se ocupă de acte de vânzare-cumpărare sau întocmesc dosare pentru înmatriculare auto, au unul sau doi angajați care lucrează doar cu asigurările necesare clienților. RCA-uri pentru o lună, pentru cei care au numere roșii, sau din cele standard de 6 luni sau 1 an.

Eu aleg mereu cea mai buna variantă. Brokerul mă întreabă daca circul în anumite state, pentru ca există polițele acelea mai ieftine, ce au anumite tari excluse din Cartea verde. Este utilă și aceea, mai ales celor care nu vor să investească mulți bani în RCA.  Acum sunt pe piață multe companii de renume, care și oferă calitate.

Acum nu mai este dificil de găsit o poliță bună, ai de unde alege, poți cumpăra și online, nu mai este chiar așa de greu ca acum 10 ani când încă nu se făceau electronic. Îmi amintesc cum pentru prima mea mașină, o  Dacia 1310, polițele erau scrise de mana si erau formularele speciale.

Mai nou, pe drumurile României sunt multe mașini cu numere străine, majoritatea cu BG, dar si din Spania sau Italia. Un prieten de-al meu care avea la acea vreme o Dacia Logan, a fost lovit ușor în lateral de o mașină cu numere de Bulgaria, care nu se asigurase la ieșirea din parcare. Șoferul era roman, nu era străin, dar spunea ca nu are asigurare, nu are actele etc. Deși este o asigurare obligatorie pentru orice autoturism, remorca si alte categorii… Până la urma l-a despăgubit parțial și și-a reparat ușa. De atunci, când vede o mașină cu numere străine stă în vigilență maximă !

Ca și concluzie bine de ținut minte: verifică actele mașinii regulat, să nu uiți să-ți faci polița RCA. Așa cum verificam rotile și starea mașinii înainte de un drum lung, sau să ai tot ce își trebuie la îndemână, nu uita actele acasă și vezi … să fie intotdeauna la zi !