Măsuri suplimentare
În situațiile de criză se iau măsuri suplimentare, iar în contextul epidemiei de COVID-19, UNTRR – Uniunea Națională a transportatorilor rutieri din România le-a menționat și pe site. Este vorba de măsuri pentru a preveni răspândirea COVID-19, fiind implementate mai multe măsuri și urmărirea continuă a evoluției evenimentelor pentru a aplica noi soluții pentru siguranța șoferilor și conducătorilor auto, precum și a celorlalte categorii de populație.
Interiorauto.ro, magazinul online de covorașe și preșuri auto, precum și tăvițe portbagaj, vă prezintă noutățile la zi privind aceste măsuri, pentru a contribui cu cât putem la informarea Dvs.
Recomandări ale Guvernului României
În această perioadă prin care trecem împreună, deși nu e ușor pentru nimeni, e important să rămânem responsabili, echilibrați și să gândim pozitiv, precum ne spune UNTRR.
Mai.gov.ro a publicat o informare a Grupului de Comunicare Strategică – Guvernul României a lansat platforma cemafac.ro, un ghid cu recomandări pentru populație în funcție de scenariile posibile prin care au fost întocmite derogări de la REGULAMENTUL (CE) NR. 561/2006.
În 23 martie, Guvernul României, prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, în colaborare cu Departamentul pentru Situații de Urgență și organizația neguvernamentală Code for Romania, a lansat o nouă platformă online din ecosistemul de luptă contra efectelor COVID-19 CeMaFac, componentă a proiectului stirioficiale.ro, un ghid cu reguli de interacțiune, acțiune și comportament recomandate în timpul situației de urgență generată de această pandemie.
cemafac.ro este un ghid simplu și practic bazat pe scenarii posibile prin care populația României poate trece. Această platformă ne va ghida pentru diferitele situații și ne va aduce mai aproape de măsurile recomandate de autorități pentru o mai bună protejare a propriei persoane, a familiei și a comunității în această perioadă. O funcție importantă a soluției cemafac.ro este chestionarul de evaluare simptome dezvoltat în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență , pentru a identifica gradul de risc propriu în ideea de a vedea ce pași ai de urmat mai departe, în funcție de starea ta de sănătate și de acțiunile întreprinse în ultima perioadă. Alte secțiuni din website-ul cemafac.ro tratează subiecte precum transmitere și simptome. Este un proiect realizat pro-bono de voluntarii Code for Romania, organizație neguvernamentală independentă, neafiliată politic.
Ce este de făcut
Trebuie să știm cum ne protejăm, fiind vorba de măsuri de prevenție stipulate de Ministerul Sănătății, acestea fiind prezentate prin toate căile media: audio, televiziune și scris. Sunt menționate 10 elemente comportamentale care trebuiesc urmate pentru ca să ne protejăm, una dintre măsurile de igienă fiind spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde. Aceste masuri sunt valabile și la conducătorii auto care trebuie să mențină în autovehicul igiena strictă, prin curățarea volanului, a componentelor de la bord, a schimbătorului și a tuturor zonelor pe care punem mâna inconștient sau în mod voit. La fel de expuse sunt mânere ușilor, spațiul de depozitare a bagajelor, plaselor și a obiectelor de orice fel.
Cei mai expuși sunt curierii de la firmele de transport, care precum se știe livrează colete în toată țara, nestiind dacă cel căruia îi predau coletul este sau nu infectat. Este important, mai ales ca acum Ministerul Afacerilor Interne a stipulat această categorie de persoane ca fiind cu risc maxim.
Recomandări emise de Grupul de Analiză față de următoarele situațiile întâlnite sau care pot apărea în urma evoluției situației generate de infectarea cu virusul COVID-19 (coronavirus), au scris despre postașii în relație cu persoane aflate în autoizolare. Aceștia este necesar să țină cont de instrucțiunile Ministerului Sănătății.
Persoanele aflate în izolare (autoizolare) la domiciliu, la momentul distribuirii, sunt persoane asimptomatice, cu un potențial scăzut de pericol de transmitere a bolii (și cu un potențial redus de generare de aerosoli infectanți, mai ales daca au și o masca de protecție):
- Solicitarea către persoana autoizolată să poarte masca de protecție;
- Păstrarea, pe cât posibil, a unei distanțe mai mari de 2 m față de persoana izolată care urmează să-și primească drepturile de protecție socială;
- Persoana izolata va semna orice document cu instrument de scris propriu;
- Salariații vor purta un echipament minim de protecție constând în mască de protecție și vor fi dotați cu un dezinfectant pentru mâini (în special pe bază de clor sau alcool), pe care îl vor folosi înainte și după fiecare contact cu o persoana aflată în autoizolare.
- Mijloacele de transport folosite în aceste cazuri vor fi dotate cu recipiente cu dezinfectant pentru suprafețe; dezinfecția în vehiculul de transport se va face cel puțin de două ori în timpul unei ture de lucru, cel puțin prin ștergerea suprafețelor de posibil contact cu mâinile personalului.
În loc de încheiere
O sinteză la final de articol: atragem atenția încă o dată asupra importanței igienei din autovehicul, mașina fiind spațiul în care mulți dintre noi își desfășoară multe ori din zi. Recomandăm să se țină seama de indicațiile transmise de Ministerul Sănătății, precum si de ceilalți factori de decizie din România privind securitatea națională.